THE DAILY MAX
  • Leuk dat je er bent!
  • THE DAILY MAX
  • MOEDERSCHAP
  • MAXI-COSI NOVA
  • JUNIOR BUCKETLIST
  • MAX' DAY ZERO PROJECT
  • SAMENWERKEN?
    • IN DE MEDIA
  • THIS BOTANICAL HOUSE

FAMILIETRADITIES

13/12/2016

0 Reacties

 
Familietradities: ze zijn er in alle vormen en maten. Die jaarlijkse familiefoto op de kerstkaart, een familieweekend, eten bij dat ene restaurant, een maandelijkse familie-nieuwsbrief, Kerstmis vieren bij je ouders... Noem het op en het is een traditie binnen vele families. Zo las ik ooit eens bij een andere blogger dat haar dochter ieder jaar een ornamentje voor in de kerstboom mocht uitkiezen. Dat vond ik zo'n leuk idee, dat wij dezelfde traditie zijn gestart in huize Julius.
Ieder jaar gaan we op pad en mag Juul zelf iets uitkiezen voor in de kerstboom. Uiteindelijk hebben we een uitgebreide collectie, met op ieder ornament het jaar van aankoop en 'Julius'. Zo krijgt onze boom ieder jaar een persoonlijker tintje.  

Foto
2013: In december van dat jaar was Juul nog maar negen maanden, dus heb ik hem een handje geholpen bij het kiezen van een kek ornamentje. ;-)

Meer lezen
0 Reacties

"JE MOET NU...!" 9 TIPS OM JEZELF EN JE KIND TE HELPENĀ 

2/12/2016

0 Reacties

 
Foto
Soms word ik moedeloos van het herhaaldelijk vragen en zeggen dat Julius iets moet gaan doen. Dat kan uiteenlopen van schoenen en jas aantrekken, tot onder de douche gaan staan (en er weer uitkomen) of speelgoed opruimen. Uren lijkt het te duren, tot hij eindelijk naar me luistert en ook echt doet wat ik van hem vraag. Waardoor komt het toch, dat ik vaak tegen een muur lijk te praten of dat er een keiharde nee teruggekaatst wordt, als ik iets gedaan wil krijgen bij Juul? Ben ik te soft? Niet consequent genoeg? Vraag ik het onhaalbare? Luister ik misschien niet altijd goed naar hém?

Op zoek naar tips, stuitte ik op schrijfster Alicia Eaton; zij moet de redder in nood zijn, in dit verhaal. Zij vertelt je in haar boek ‘Words that work: how to get kids to do almost anything‘ hoe je een einde aan het eindeloze discussiëren met je kind maakt. niet meer dreigen, omkopen of schreeuwen en toch in harmonie het leven van alledag doorkomen. Kan dat? Ik wil het graag geloven en heb het boek besteld!

Doorloop de volgende punten:

1. Keuzes, keuzes, keuzes
Bij het aankleden geef ik Julius altijd de keuze tussen twee: 'Wil je de Batman-trui aan of de grijze trui met monsters erop?' Volgens Eaton is het goed om je kind een keuze te geven; daarmee geef je hem het idee dat hij iets zelf mag bepalen. Als ik liever zou willen dat hij zijn Batman-trui zou aantrekken, kan ik toevoegen: 'De Batman-trui staat je wel heel cool, Juul.' It's as easy as that. Punt één deed ik al en het werkt inderdaad heel goed om Juul de keuze te geven. Check!

2. Betrek het op jezelf
Begrip is zo belangrijk. Als je iets voor elkaar wil krijgen, laat dan merken dat je je kind begrijpt. Bijvoorbeeld zo: 'Ik snap dat je niet wil douchen, ik vind het ook fijn om in mijn pyjama te lopen. Maar wanneer je lekker gedoucht hebt, dan gaan we straks naar de speeltuin.' Deel dus geen schuld kaart uit, als je je zin wilt krijgen. 'Mama wordt verdrietig als je niet gaat douchen.' Ik heb me er wel eens schuldig aan gemaakt. Alleen uit wanhoop, mensen! Ik heb er zelf ook een hekel aan, als anderen mij een schuldgevoel proberen te geven. Geen schuldgevoel geven dus: zielig en nutteloos.

3. Bedank en geef complimentjes
Doe dit wel in het moment, niet uren later. Bijvoorbeeld zo: 'Wat goed van je, dat je zelf je broek hebt aangetrokken' of ‘Wat fijn dat je zelf een beker hebt gepakt.’ Werkt enorm. Ik zie Julius altijd glimmen van trots als ik hem een complimentje geef. Iedereen vaart goed op bedankjes en complimenten, toch? Daar hoef je geen drie voor te zijn.

4. Keep it simple
Hoe simpeler, hoe duidelijker. Wat je niet moet doen: 'Maak toch eens niet zo'n troep in de woonkamer, ruim NU die troep op.' De motivatie zal je kind in de schoenen zakken, als het zo'n verwijt naar het hoofd geslingerd krijgt. Wat je wel moet doen: 'Als je nu je auto's even in de bak gooit, dan kunnen we daarna samen een treinbaan bouwen.' Simpel, duidelijk en positief! Ik heb deze tactiek al meerdere keren ingezet en ik verbaas me er soms nog over hoe snel Juul begint op te ruimen.

5. Wel: wanneer, niet: als
Als dit, dan dat. Oeps, schuldig! Chantage is het en het helpt niet. Hoe je formulering beter werkt (ik heb deze zin gebruikt bij Juul): 'Wanneer je de auto's in de bak hebt gedaan, mag je even naar Blaze en de monsterwielen kijken.' Klein verschil, groot effect.

6. Leg uit waarom je iets wilt
Door kort uit te leggen waarom je wilt dat je kind iets doet of juist niet doet, zal je kind beter luisteren. Julius snapt me beter, als ik hem iets uitleg. Er komt dan meer begrip en daardoor is hij sneller geneigd om naar me te luisteren.

7. Straight forward
Woorden en zinnen als 'kijk', 'luister', 'ga gauw even op de bank zitten' dragen bij aan de motivatie van je kind, om iets te doen. Als je hiermee begint en dan je verzoek uitspreekt, is de kans groot dat je kind luistert. Je bent namelijk straight forward en zegt precies wat je verwacht.

8. Het weerwoord in de kiem smoren
​Julius heeft wel eens een weerwoord, net zoals ieder ander kind van zijn leeftijd. Als dat gebeurt, zeg ik uiteindelijk wel eens iets in de trant van: 'Geen discussie Juul' of 'Geen gezeur nu!' Dat is dus niet handig volgens Eaton. Beter is het, om in oplossingen te praten, zo bijvoorbeeld: ‘Als je nu doet wat ik vraag, gaan we straks doen wat jij graag wilt.’

9. BONUS van mij
Wat bij Julius echt goed kan helpen, is de tegenstelling. Dat gaat zo: 'Nou, ik hoop niet dat Julius nu naar boven gaat om onder de douche te gaan' of 'Je mag niet dat stukje vlees opeten hoor.' Works like a charm.

Heb jij nog tips of heb je ervaring met deze tactieken? Sharing is caring! ♥

-X- Max
​

Het is druk op mijn Instagram-account, ik plaats bijna dagelijks foto's. Als je het leuk vindt, volg me vooral :)
Volg The Daily Max ook via,Twitter, Bloglovin', Facebook, Instagram en Pinterest!
​
Bron afbeelding: http://artfulparent.com/2015/07/the-best-parenting-quotes-for-parents-to-live-by.html
0 Reacties
    Foto
    Foto

    RSS-feed

    DISCLAIMER
    Alle foto's, teksten en illustraties op deze site zijn eigendom van The Daily Max, tenzij nadrukkelijk anders vermeld.
    Niets van de op deze site aanwezige of van deze site te downloaden informatie mag worden overgenomen zonder toestemming van The Daily Max.

    Archieven

    Augustus 2020
    Mei 2020
    Februari 2019
    September 2018
    Augustus 2018
    Juni 2018
    Mei 2018
    April 2018
    Februari 2018
    Januari 2018
    December 2017
    November 2017
    Oktober 2017
    September 2017
    Augustus 2017
    Juli 2017
    Juni 2017
    Mei 2017
    April 2017
    Maart 2017
    Februari 2017
    December 2016
    September 2016
    Mei 2016
    Maart 2016
    Januari 2016
    December 2015
    Oktober 2015
    September 2015
    Augustus 2015
    Juli 2015
    Mei 2015
    April 2015
    Maart 2015
    Januari 2015
    December 2014
    November 2014
    Oktober 2014
    September 2014
    Augustus 2014
    Juli 2014
    Juni 2014
    Mei 2014
    April 2014
    Maart 2014
    Februari 2014
    Januari 2014
    December 2013
    November 2013
    Oktober 2013
    September 2013
    Augustus 2013

Aangestuurd door Maak uw eigen unieke website met aanpasbare sjablonen.
  • Leuk dat je er bent!
  • THE DAILY MAX
  • MOEDERSCHAP
  • MAXI-COSI NOVA
  • JUNIOR BUCKETLIST
  • MAX' DAY ZERO PROJECT
  • SAMENWERKEN?
    • IN DE MEDIA
  • THIS BOTANICAL HOUSE